2

PERMISE DE SEDERE CETATENI STRAINI

0727 826 607

PERMISE DE SEDERE CETATENI STRAINI

Sunteti cetatean al unui stat din Uniunea Europeana (UE) din Spatiul Economic European (SEE) sau al Confederaţiei Elveţiene si doriti sa veniti in Romania? Puteti intra prin orice punct de trecere a frontierei daca prezentati un document national de identitate valabil, pasaportul sau alt document care va atesta identitatea si este recunoscut de statul roman.

Cetatenii UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene pot intra si ramane pe teritoriul Romaniei potrivit dreptului la libera circulatie si rezidenta acordat de legislatia statului roman, in conformitate cu prevederile europene. Daca ramaneti in Romania mai mult de 3 luni  trebuie sa va inregistrati rezidenta la formatiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari.

 

Intrarea in Romania a membrilor de familie care nu sunt cetateni UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene

Daca sunteti membru de familie cu cetatenia unui stat nonUE/SEE/Confederaţia Elveţiană puteti intra pe teritoriul Romaniei prin toate punctele de trecere a frontierei daca prezentati un pasaport si o viza de intrare valabila. Viza este necesara in cazul in care veniti dintr-un stat pentru care este impus acest lucru pentru intrarea in Romania.

 

Venirea/Calatoria in Romania

Intrarea pe teritoriul Romaniei poate fi permisa strainilor care indeplinesc urmatoarele conditii:

–┬áposeda un document valabil de trecere a frontierei de stat, care este acceptat de statul roman;
– poseda viza sau permis de sedere acordate in conditiile OUG nr.194/2002 sau, dupa caz, poseda orice autorizatie care confera titularului drept de tranzit ori de sedere pe teritoriul Romaniei in baza actelor normative ale Uniunii Europene, obligatorii si aplicabile pentru Romania, daca prin intelegeri internationale nu s-a stabilit altfel;
– prezinta documente care justifica scopul si conditiile sederii lor si care fac dovada existentei unor mijloace corespunzatoare atat pentru intretinere pe perioada sederii, cat si pentru intoarcerea in tara de origine sau pentru tranzitul catre alt stat in care exista siguranta ca li se va permite intrarea;
– prezinta garantii ca li se va permite intrarea pe teritoriul statului de destinatie sau ca vor parasi teritoriul Romaniei, in cazul strainilor aflati in tranzit;
– pe numele lor nu sunt introduse semnalari in Sistemul Informatic National de Semnalari in scopul refuzului intrarii pe teritoriul statului roman;
– pe numele lor nu sunt introduse semnalari in Sistemul de Informatii Schengen in scopul refuzului intrarii;
– nu prezinta un pericol pentru apararea si siguranta nationala, ordinea, sanatatea ori morala publica.

 

VIZA DE SCURTA SEDERE

Daca doriti sa calatoriti in Romania pentru o perioada scurta de timp ┼či sunte┼úi resortisant al unui stat pentru care este necesar─â viza trebuie sa obtineti o viza de scurt─â ┼čedere.

Viza de scurta sedere va permite sa solicitati intrarea pe teritoriul Romaniei, pentru alte motive decat imigrarea, in vederea unei sederi neintrerupte sau a mai multor sederi a caror durata sa nu dep─â┼čeasc─â 90 de zile ├«n decursul oric─ârei perioade de 180 de zile precedente fiec─ârei zile de ┼čedere pe teritoriul Rom├óniei. Acest tip de viza poate fi eliberat cu una sau mai multe intrari.

 

De asemenea, documentul de calatorie in care urmeaz─â sa fie aplicata viza trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii: valabilitatea acestuia trebuie sa depaseasca valabilitatea vizei solicitate cu cel putin 3 luni si sa fi fost eliberat in ultimii 10 ani.

 

Dintre statele ai caror cetateni au nevoie de viza pentru a intra in Romania exista unele pentru ai caror cetateni este necesara obtinerea unei invitatii aprobată de Inspectoratul General pentru Imigrări.

Viza de scurta sedere va da dreptul sa vizitati Romania pentru o perioada limitata de timp si nu poate fi prelungita. Daca doriti sa ramaneti o perioada mai mare de timp pe teritoriul Romaniei, trebuie sa obtineti o viza de lunga sedere si, ulterior, un permis de sedere pe teritoriul Romaniei.

 

Puteti obtine o viza de scurta sedere de la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei.

Dreptul de sedere pe teritoriul Romaniei, ce va este conferit prin viza de scurta sedere, nu poate fi prelungit. Totusi, in cazul in care, din motive obiective, nu puteti parasi teritoriul Romaniei in termenul acordat de viza, puteti obtine o decizie de returnare de la formatiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari.

 

Tipuri de viza

–┬áTurism
–┬áVizita
–┬áAfaceri
–┬áTransport
–┬áActivitati sportive
–┬áActivitati culturale, stiintifice, umanitare, tratament medical de scurta durata sau alte activitati care nu contravin legilor romane

 

Cand viza de scurta sedere este conditionata de obtinerea invitatiei
Daca sunteti posesorul unui pasaport simplu, puteti obtine viza de scurta sedere cu una sau mai multe calatorii daca prezentati misiunilor diplomatice si oficiilor consulare o invitatie scrisa, avizata de Inspectoratul General pentru Imigrari, din partea unei persoane fizice sau juridice din Romania.

Invitatia, insotita de o serie de documente, in functie de scop, se depune la sediul formatiunilor teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari, in vederea aprobarii.

 

Invitatiile se aproba in 60 de zile de la data depunerii.

 

Pentru strainii care urmeaza sa vina in Romania in scop turistic, in grupuri organizate de minimum 20 de persoane, la solicitarea societatilor reglementate de Legea nr.31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, membre ale Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania, aprobarea invitatiilor se face in termen de 30 de zile de la data depunerii.

Dacă sunteţi cetăţeni ai statelor ai caror resortisanţi au nevoie de viza puteti intra in Romania fara viza daca va regasiti in una dintre urmatoarele situatii:

 

– sunte┼úi titulari de vize uniforme (cu dou─â sau mai multe c─âl─âtorii), de vize cu valabilitate teritorial─â limitat─â, de vize de lung─â ┼čedere sau de permise de ┼čedere eliberate de statele membre Schengen, cat ┼či de vize de scurt─â ┼čedere sau lung─â ┼čedere ┼či de permise de ┼čedere eliberate de Bulgaria, Cipru ┼či Croa┼úia┬á–┬ápentru tranzit ┼či ┼čederi a c─âror durat─â total─â s─â nu dep─â┼čeasc─â 90 de zile ├«n decursul oric─ârei perioade de 180 de zile precedente fiec─ârei zile de ┼čedere pe teritoriul Rom├óniei, dac─â documentele prezentate sunt ├«n perioada de valabilitate, iar num─ârul de intr─âri ┼či durata ┼čederii autorizate nu au fost epuizate.
Dreptul de ┼čedere pe teritoriul Rom├óniei nu poate dep─â┼či dreptul de ┼čedere conferit prin vizele/permisele de ┼čedere respective.

 

–┬ádetine┼úi un permis valabil de ┼čedere pe termen lung eliberat de un stat membru al UE – pentru o ┼čedere ne├«ntrerupt─â sau pentru mai multe ┼čederi a c─âror durat─â total─â s─â nu dep─â┼čeasc─â 90 de zile ├«n decursul oric─ârei perioade de 180 de zile precedente fiec─ârei zile de ┼čedere pe teritoriul Rom├óniei;

 

– sunte┼úi posesorul unui┬ápermis de mic trafic, eliberat ├«n conformitate cu O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul str─âinilor ├«n Rom├ónia ┼či Regulamentul Parlamentului European ┼či al Consiliului (CE) nr. 1931/2006 din 20 decembrie 2006 de stabilire a normelor referitoare la┬ámicul trafic de frontier─â la frontierele terestre externe ale statelor membre ┼či de modificare a Conven┼úiei Schengen, ├«n condi┼úiile ├«n care v─â exercita┼úi dreptul de circula┼úie, ├«n concordan┼ú─â cu regimul de mic trafic de frontiera.

 

 

 

 

Suna acum
Localizare